dilluns, 17 de febrer del 2014

Sadako i les mil grulles de paper


El 1945, cap al final de la Segona Guerra Mundial, es va llençar la primera bomba atòmica (la bomba A) sobre la ciutat d´ Hiroshima, Japó. La ciutat va quedar destruïda i van morir milers de persones. Tot i que la bomba era cent vegades més poderosa que una bomba convencional, aquesta tenia un element que no es trobava a les bombes convencionals: la radiació. Sabem que la radiació es molt perillosa i que pot causar malalties com el càncer.
Una jove japonesa anomenada Sadako vivia a dos kilòmetres i mig d´Hiroshima quan va explotar la bomba i semblava que no va quedar cremada ni ferida. Però deu anys més tard, quan Hiroshima ja havia estat reconstruïda, Sadako va emmalaltir de leucèmia, es a dir, càncer a la sang, i va tindre que ingressar a l´hospital. Estava esporuguida, era conscient que podia morir. Els seus amics i parents la visitaven tots els dies per tractar d´aixecar-li l´ànim.
La seva millor amiga, Chizuko, li va explicar el conte de la grua, que es un ocell sagrat al Japó. Es pensava que una grua vivia milers d´anys i que si un malalt feia mil grues de paper es milloraria. Sadako va decidir fer mil grues de paper. Es passava tots els dies plegant-les i es va adonar que aquesta era una bona forma de donar-se ànims. De vegades es trobava massa malalta per fer grues, però igualment ho intentava. Quan els seus amics i la seva família la visitaven a l´hospital, tractava de seguir somrient i d´estar animada per què no es preocupessin tant.
Sadako ja havia fet sis-centes grues però seguia igual. Pacientment, plegava i plegava més grues, però malauradament al final va morir. Havia fet sis-centes quaranta dues grues de paper. Les companyes de classe de Sadako van decidir plegar les que faltaven per fer les mil i totes elles van ser enterrades amb Sadako. Sadako no va ser l´única nena que va morir de leucèmia a Hiroshima. Molts altres nens havien mort o estaven morint de leucèmia (també coneguda com la "malaltia de la bomba A").
Els nens van formar una associació per reunir fons per aixecar-li un monument a Sadako. Aquesta associació va anar creixent i milers de nens de tots els racons del mon van fer donacions. Després de tres anys van reunir prou diners per fer el monument. Aquest monument es conegut com el Monument a la Pau dels nens, i està situat al Parc de la Pau d´Hiroshima. En el monument hi ha gravat un missatge a la pedra:

"Aquest es el nostre clamor, aquesta la nostre pregaria: Pau al món”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada